Author Topic: [SOLVED] Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup  (Read 1938 times)

Offline betaman

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 289
[SOLVED] Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« on: January 16, 2011, 01:59:18 PM »
I used to have this configuration in my mail program:

smtp.att.yahoo.com:465

But noticed that I was getting an error.  I then read online that AT&T's smtp port for SSL changed from 465 to 587.  I'm still getting an error though:

Jan 16 16:46:00 Tower sSMTP[2408]: Unable to locate smtp.att.yahoo.com
Jan 16 16:46:00 Tower sSMTP[2408]: Cannot open smtp.att.yahoo.com:587

Does anybody else use U-Verse for their mail notifications?
« Last Edit: January 19, 2011, 06:19:58 PM by betaman »
ASUS P5Q Premium, Intel Core 2 Duo E8400 Wolfdale, 2x 1GB G Skill DDR2 1066, Corsair TX850W, 1x AOC-SASLP-MV8, 2x Toshiba DT01ACA300 3TB, 1x Hitachi 2TB HDS5C302, 1x Seagate ST2000DM001 2TB, 7x Seagate 2TB ST32000542AS, Lian Li PC-P80 & 4x EX-H34, UnRAID Pro v5.0.4

Offline Joe L.

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18784
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #1 on: January 16, 2011, 03:35:14 PM »
What do you get when you type:
net lookup smtp.att.yahoo.com

Offline betaman

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 289
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #2 on: January 16, 2011, 04:38:25 PM »
98.138.31.74
ASUS P5Q Premium, Intel Core 2 Duo E8400 Wolfdale, 2x 1GB G Skill DDR2 1066, Corsair TX850W, 1x AOC-SASLP-MV8, 2x Toshiba DT01ACA300 3TB, 1x Hitachi 2TB HDS5C302, 1x Seagate ST2000DM001 2TB, 7x Seagate 2TB ST32000542AS, Lian Li PC-P80 & 4x EX-H34, UnRAID Pro v5.0.4

Offline betaman

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 289
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #3 on: January 18, 2011, 09:11:09 AM »
Joe, did I answer your question or do you need more info?  Seems to be a valid smtp address.
ASUS P5Q Premium, Intel Core 2 Duo E8400 Wolfdale, 2x 1GB G Skill DDR2 1066, Corsair TX850W, 1x AOC-SASLP-MV8, 2x Toshiba DT01ACA300 3TB, 1x Hitachi 2TB HDS5C302, 1x Seagate ST2000DM001 2TB, 7x Seagate 2TB ST32000542AS, Lian Li PC-P80 & 4x EX-H34, UnRAID Pro v5.0.4

Offline dgaschk

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7951
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #4 on: January 18, 2011, 04:32:04 PM »
Uverse uses port 995 with SSL. You'll need to add SSL to unraid or use gmail.
Include your VERSION and SYSTEM LOG Unofficial Documentation  Check Disk Filesystems Console Commands

Revert to stock system:Stock go file:
1. Rename the /boot(flash)/config/plugins directory.
2. Rename the /boot(flash)/plugins directory.
3. Rename boot(flash)/extra/.
4. Use the stock go file (boot(flash)/config/go).
#!/bin/bash
# Start the Management Utility
/usr/local/sbin/emhttp&
#The following line is not stock; but it makes safemode work with go file additions.
if grep -wq unraidsafemode /proc/cmdline ; then exit ; fi
#Additional go file modifications below this line.

Offline Joe L.

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18784
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #5 on: January 18, 2011, 05:05:41 PM »
Uverse uses port 995 with SSL. You'll need to add SSL to unraid or use gmail.
There you go.  Try using port 995. (and use TLS = YES) certainly worth a try.

I have no other answers... I don't use your e-mail provider.  I cannot test, since most will not accept connections from other than their own subscribers.  (something about rejecting SPAM sent from bad-guys)

Google is your friend.  Others might be using ssmtp with the same provider and are going through the same configuration steps.
Some e-mail providers are very picky about what they will accept.

Joe L.

Offline betaman

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 289
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #6 on: January 19, 2011, 05:30:33 PM »
Uverse uses port 995 with SSL. You'll need to add SSL to unraid or use gmail.
There you go.  Try using port 995. (and use TLS = YES) certainly worth a try.

I have no other answers... I don't use your e-mail provider.  I cannot test, since most will not accept connections from other than their own subscribers.  (something about rejecting SPAM sent from bad-guys)

Google is your friend.  Others might be using ssmtp with the same provider and are going through the same configuration steps.
Some e-mail providers are very picky about what they will accept.

Joe L.

Perhaps I need to back up and make sure I'm editing the correct files.  Which file(s) should I be editing to make the smtp port changes as well as the TLS change?  UnMenu reports the following for ssmtp:

Installed, but version is different.
Current version='2.60.4' expected '2.62'

When I try to install ver 2.62 I get an error that the C compiler is not installed and the notes in that package say it's unlikely that I should need to install it.

ssmtp_2.62.orig.tar.gz installation:

The C compiler has not been installed.  ssmtp compile not possible

ssmtp_2.62.orig.tar.gz apparently did not install properly, /usr/local/etc/ssmtp/ssmtp.conf does not exist.

Should I install the compiler and if so, do I need swap space?  I have 2GB of RAM on the server.
« Last Edit: January 19, 2011, 05:35:04 PM by betaman »
ASUS P5Q Premium, Intel Core 2 Duo E8400 Wolfdale, 2x 1GB G Skill DDR2 1066, Corsair TX850W, 1x AOC-SASLP-MV8, 2x Toshiba DT01ACA300 3TB, 1x Hitachi 2TB HDS5C302, 1x Seagate ST2000DM001 2TB, 7x Seagate 2TB ST32000542AS, Lian Li PC-P80 & 4x EX-H34, UnRAID Pro v5.0.4

Offline Joe L.

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18784
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #7 on: January 19, 2011, 05:33:59 PM »
Uverse uses port 995 with SSL. You'll need to add SSL to unraid or use gmail.
There you go.  Try using port 995. (and use TLS = YES) certainly worth a try.

I have no other answers... I don't use your e-mail provider.  I cannot test, since most will not accept connections from other than their own subscribers.  (something about rejecting SPAM sent from bad-guys)

Google is your friend.  Others might be using ssmtp with the same provider and are going through the same configuration steps.
Some e-mail providers are very picky about what they will accept.

Joe L.

Perhaps I need to back up and make sure I'm editing the correct files.  Which file(s) should I be editing to make the smtp port changes as well as the TLS change?  UnMenu reports the following for ssmtp:

Installed, but version is different.
Current version='2.60.4' expected '2.62'

When I try to install ver 2.62 I get an error that the C compiler is not installed and the notes in that package say it's unlikely that I should need to install it.

ssmtp_2.62.orig.tar.gz installation:

The C compiler has not been installed.  ssmtp compile not possible

ssmtp_2.62.orig.tar.gz apparently did not install properly, /usr/local/etc/ssmtp/ssmtp.conf does not exist.

You will need to install the "C" compiler.  And you'll then be able to install the newer version of ssmtp.
The older version did not have any ability to use the TLS options.

Offline betaman

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 289
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #8 on: January 19, 2011, 05:46:20 PM »
Does the compiler only need to run once to install the new version or do I also have to have it auto-install it on reboot?

UnMenu is reporting that ver 2.62 is installed and set to auto-install.  I rebooted the server to just to make sure and the compiler is not installed but ssmtp 2.62 is.

When I run the test script with TLS set to YES and smtp server set to smtp.att.yahoo.com:995:

echo -e "Subject: a test\n\nThis is the email body." | ssmtp -d root

I get the same error:

ssmtp: Cannot open smtp.att.yahoo.com:995

I guess this is the end of the line?  Is a gmail account the only other option?
« Last Edit: January 19, 2011, 05:49:53 PM by betaman »
ASUS P5Q Premium, Intel Core 2 Duo E8400 Wolfdale, 2x 1GB G Skill DDR2 1066, Corsair TX850W, 1x AOC-SASLP-MV8, 2x Toshiba DT01ACA300 3TB, 1x Hitachi 2TB HDS5C302, 1x Seagate ST2000DM001 2TB, 7x Seagate 2TB ST32000542AS, Lian Li PC-P80 & 4x EX-H34, UnRAID Pro v5.0.4

Offline betaman

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 289
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #9 on: January 19, 2011, 05:59:31 PM »
Well, I did try to google ssmtp and AT&T U-Verse.  Most of the posts say to use port 587.  When I use this then I get the following:

Code: [Select]
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Set Root="myemailaddress@att.net"
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Set MailHub="smtp.att.yahoo.com"
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Set RemotePort="587"
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Set HostName="myemail@att.net"
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Set UseSTARTTLS="True"
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Set AuthUser="myusername"
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Set AuthPass="mypassword"
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Set FromLineOverride="True"
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Creating SSL connection to host
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: 220 smtp101.sbc.mail.re3.yahoo.com ESMTP
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: EHLO myemailaddress@att.net
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: 250 8BITMIME
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: STARTTLS
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: 502 Command not implemented
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: STARTTLS not working
Jan 19 20:54:51 Tower sSMTP[10034]: Cannot open smtp.att.yahoo.com:587
« Last Edit: January 20, 2011, 08:10:20 AM by betaman »
ASUS P5Q Premium, Intel Core 2 Duo E8400 Wolfdale, 2x 1GB G Skill DDR2 1066, Corsair TX850W, 1x AOC-SASLP-MV8, 2x Toshiba DT01ACA300 3TB, 1x Hitachi 2TB HDS5C302, 1x Seagate ST2000DM001 2TB, 7x Seagate 2TB ST32000542AS, Lian Li PC-P80 & 4x EX-H34, UnRAID Pro v5.0.4

Offline betaman

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 289
Re: Problem with U-Verse e-mail and smtp mail setup
« Reply #10 on: January 19, 2011, 06:19:29 PM »
Ok, I solved my problem by getting a gmail account but I had to use TLS=YES and smtp.gmail.com:587 to get the test message to work!  Hope this helps somebody else!
ASUS P5Q Premium, Intel Core 2 Duo E8400 Wolfdale, 2x 1GB G Skill DDR2 1066, Corsair TX850W, 1x AOC-SASLP-MV8, 2x Toshiba DT01ACA300 3TB, 1x Hitachi 2TB HDS5C302, 1x Seagate ST2000DM001 2TB, 7x Seagate 2TB ST32000542AS, Lian Li PC-P80 & 4x EX-H34, UnRAID Pro v5.0.4